95,75

  • Op voorraad , Op werkdagen voor 22.00 uur besteld is volgende werkdag in huis
  • Snelle levering: bpost, DPD, PostNL, DHL
  • Veilig betalen. Een ruime keuze aan beveiligde betaalmethodes.
Bancontact, iDeal, Maestro, Mastercard, Visa, Carte Bleue, PayPal, KBC, Belfius, ING, bpost, DPD, PostNL

DOE DE TEST: Je kan eenvoudig vaststellen of je paard een natuurlijk vitamine E supplement nodig heeft, door op de 2de afbeelding te klikken en de vragen te beantwoorden.

Bepaling van het Vitamine E gehalte in het bloed geeft geen accurate waarde voor de hoeveelheid werkzaam Vitamine E. Men bepaalt immers de som van zowel natuurlijk (actief) als synthetisch (zeer weinig actief) gehalte. Het is daarom dat dierenartsen dikwijls problemen en klinische Vitamine E tekorten merken aan een paard, maar geen te lage bloed waarde vinden!!

 

VITA E GOLD is een vloeibare gemakkelijk toedienbare en bijzonder goed opneembare vorm van natuurlijk Vitamine E: RRR- alpha tocoferol (D alpha tocoferol). In tegenstelling tot de meeste supplementen van natuurlijk vitamine E bevat het ook alle andere tocoferolen van de Vitamine E groep. Bovendien bevat het ook een ruime dosis omega 3 vetzuren. Er wordt ook bewust geen seleen toegevoegd om schadelijke overdosering in het dieet te vermijden. VITA E GOLD bevat veruit de hoogste concentratie aan natuurlijke vitamine E tocoferolen  (400 gram per liter!!) op de markt.

Vitamine E zorgt ervoor dat spieren, zenuwen en vele interne processen bij het paard optimaal kunnen werken.

De meest bekende functie van Vitamine E is als anti-oxidant, namelijk het neutraliseren van het teveel aan schadelijke vrije radicalen, die celwanden, DNA en andere vitale structuren beschadigen. Een teveel aan vrije radicalen ontstaat bv. spontaan in de spieren van het paard gewoon tijdens beweging, en in toenemende mate tijdens intensieve training.

Ook zenuw- en immuun-cellen – m.a.w. cellen die veel energie verbruiken - worden door Vitamine E beschermd.

Bij tekorten aan Vitamine E bij paarden in training is de kans zeer groot dat spierpijn en een tragere recovery optreedt.

Neuromusculaire aandoeningen, waarvoor ook een verband met een Vitamine E tekort werd aangetoond, zijn: Equine Motoneuron Disease (EMD): paarden verliezen spiermassa wat tot dood kan leiden; Degeneratieve Myeloencephalopathy: aantasting van zenuwen wat speciaal bij jonge paarden leidt tot o.a. ataxie; Witspier ziekte: degeneratie van skeletspieren; Tying up: spierverkramping tijdens of juist na inspanning.

Vitamine E is verder ondermeer ook noodzakelijk voor een correcte spieropbouw.

 

Vitamine E is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep van natuurlijk voorkomende isomeren, 4 tocoferolen en 4 tocotrienolen; elk met hun specifieke gerelateerde eigenschappen. De meest bekende is RRR alpha tocoferol (D alpha tocoferol). Belangrijk is wel dat ook de andere isomeren nuttige biologische effecten hebben en dat het een voordeel is de ganse groep te supplementeren daar overdosering van slechts één vorm de opname van de andere vormen kan terugdringen.

In de meeste supplementen wordt omwille van kostprijsredenen enkel het synthetisch racemisch mengsel all-rac-tocoferol (DL alpha tocoferol; 3a700) gebruikt, waarvan slechts een beperkt gedeelte biologisch actief is (in paard-plasma vindt men 60% à 70% minder terug dan met natuurlijk vitamine E; men mag aannemen dat wat activiteit in de cellen zelf betreft men eerder op minus 70 à 85% ligt).

Vitamine E is vetoplosbaar en wordt opgeslagen in lever en lichaam vetweefsel. Dus de hoeveelheid die niet onmiddellijk gebruikt wordt, kan worden opgeslagen voor gebruik later wanneer de hoeveelheid Vitamine E in het voedsel ontoereikend wordt.

De biologische beschikbaarheid van Vitamine E is ook afhankelijk van de fysische vorm waarin het wordt opgenomen. Vloeibare vormen, zoals in olie, en toepassen van gecoate vormen verhogen de beschikbaarheid. Op de foto ziet men de verschillen in fysische vorm tussen poedervormig Vitamine E dat in olie of water links en rechts op de foto gedurende 20 uur bij de lichaamstemperatuur van het paard wordt gehouden in vergelijking met VITA E GOLD. De poedervorm gaan niet in oplossing wat hun opname in het lichaam bemoeilijkt.

 

Wat zijn de Vitamine E bronnen in de voeding van het paard (zie ook grafiek)?

 

De Vitamine E groep komt ruim voor in vers, groen gras, maar de hoeveelheid verminderd als het gras rijpt en afsterft.

Bij de productie en stockage van ruwvoer (hooi,…) gaat verder nog 30 à 80 % verloren. Bij alfalfa bv. ging bij een studie 73% van de Vitamine E verloren na slechts 3 maand stockage.

Meestal is het Vitamine E in krachtvoer om kostprijsredenen synthetisch, heeft dus een lage biologische beschikbaarheid. Bovendien wordt het grotendeels in het krachtvoer zelf verbruikt om de oxidatie van de aanwezige vetten te verhinderen.

 

Wat zijn de Vitamine E behoeften van het paard?

 

De basisbehoefte Vitamine E voor paarden in licht werk is minimaal 500 IE (Internationale Eenheden)/dag. Paarden in intensieve training hebben een hogere behoefte van 1.000  à 4.000 IE per dag.

In het geval van gezondheidsproblemen (allergie, tying up, metabolisch syndroom, insuline resistentie, hoefbevangenheid,…) zijn hoeveelheden van 5000 IE aangewezen. Bij revalidatie na chirurgie, ziekte of stress 1500 à 5000 IE. Te hoge hoeveelheden (10.000 IE) kunnen leiden tot interferentie met de opname van Vitamine A bij paarden op stal.

Vers groen gras bevat 5 à 15 IE Vitamine E per kg; als een paard van 500 kg in de meest productieve grasgroei-maanden enkel gras zou eten komen we aan een Vitamine E opname van 225 à 1000 IE/dag (Dit betekent wel dat elk paard in die periode 0,3 Ha ter beschikking heeft en dat het gras voldoende groeit). Wanneer echter bv. één derde van het ruwvoer uit hooi bestaat kan de dagelijkse opname snel zakken naar 150 à 850 IE of lager. Wanneer dan in de wintermaanden enkel hooi of voordroog wordt gevoerd en de in het paard gestockeerde Vitamine E is opgebruikt komen we snel tot Vitamine E tekorten zelfs als we enkel rekening houden met de basisbehoeften en is supplementering noodzakelijk.

Ook bij verhoogde behoeften (zie boven) is supplementering te allen tijde duidelijk aangewezen.

 

VITA E GOLD is een vloeibare gemakkelijk toedienbare en bijzonder goed opneembare vorm van natuurlijk Vitamine E. In tegenstelling tot de meeste supplementen van natuurlijk vitamine E bevat het ook alle andere tocoferolen van de Vitamine E groep. Bovendien bevat het ook een ruime dosis omega 3 vetzuren. Er wordt ook bewust geen seleen toegevoegd om schadelijke overdosering in het dieet te vermijden. VITA E GOLD bevat veruit de hoogste concentratie aan natuurlijke vitamine E tocoferolen  (400 gram per liter!!) op de markt.

Bij regelmatige en acute behoeften is Vita E Gold het product bij uitstek; per 20 ml wordt 3 g natuurlijk Vitamine E alpha tocoferol (4500 IE) gedoseerd en 8 g natuurlijke Vitamine E alpha, beta, gamma en delta tocoferolen.

Inhoud van de fles: 1L

Deel via
Facebook
Deel via
Twitter
Deel via
Google+
Deel via
Pinterest
Cookies helpen ons onze services te leveren. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Over - sluiten